Fråga:
Varför kallades gamla Shanghai för "Orientens hora"?
Zolani13
2012-09-13 03:20:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har forskat på Old Shanghai under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Jag vet allt om Opium Wars och Opium-handeln och deras inverkan på landet. Men jag är fortfarande inte säker på varför man skulle kalla det "horan i Orienten." Var det på grund av landets missbruk av opium under tiden, översvämningen av europeiska flyktingar eller bara stadens popularitet?

Det enklaste svaret skulle vara att staden kallades en "hora" på grund av dess opium beroende, som om det är en "hora" för opium. Men jag vill försäkra mig om att detta är orsaken, och att termen inte kommer från något orelaterat.

Min ** gissning ** skulle bero på att staden accepterade i stort sett alla som ville bo där och var typ av dekadent och korrupt. Detta godkännande baserades emellertid på fördrag som tvingades mot Kina under vapen, så det här var kanske inte den mest exakta kvinnliga metaforen som kunde ha använts ...
Två svar:
MichaelF
2012-09-13 18:07:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det tenderade att vara mer än bara det, opiumhål var vanligt där men även spel och självförstärkningsrörelsen och Kuomintang-förtrycket av kommunisterna. Shanghai ansågs också som "Orientens pärla" liksom "Östens Paris" på grund av dess konstnärliga och intellektuella samhälle. Namnen användes beroende på om du hade en förkärlek för staden eller inte. Jag skulle säga att användningen av termen du tittar på kommer från människor som hade problem med kineserna eller Shanghai själv, säker på att det fanns en underbelag där men jag tror att du kan hitta det i någon välutvecklad stad i världen på tiden.

I stället för det nya LA Noir-spelet hittade jag en College Course som ger en överblick på hög nivå, jag kanske har mer hemma men måste titta senare.

Ja, det jävla spelet förgiftade helt mina google-resultat. :-)
Tom Au
2012-09-16 05:23:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Shanghai var ett centrum för "gott liv", därav de goda smeknamnen, Orientens pärla och Paris i öst. Men det var också ett centrum för laster. Dessa inkluderade opium, spel och "handel med kvinnor".

Att en kvinna skulle "shanghaied" (i dagens slang) skulle kidnappas till "vit slaveri" (prostitution).Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...