Fråga:
Vad skulle en norrman i början av 1100-talet ha använt som dagliga kläder?
gothwalk
2012-08-01 18:02:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De flesta norska kläder som vi känner till verkar komma från begravningar. I många kulturer har dock kroppar klädda för begravning antingen "bra" kläder eller speciella kläder för de döda. Finns det några bevis som tyder på att vanligt, vardagligt slitage för nordmännen (eller faktiskt norska kvinnor) skilde sig från det vi ser i utgrävda gravar?

http://www.hurstwic.org/history/articles/daily_living/text/clothing.htm
@mgb Du bör lägga till det som svar: o)
Ett svar:
Mark C. Wallace
2013-08-29 16:36:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag skickade frågan till Cathy Raymond. Även om hon inte tjänar sitt liv i varken historia eller i textilier (på grund av att jag föredrar en icke-vassbaserad diet) beror jag på att jag har läst hennes forskning i ett par år och jag har lärt mig hennes åsikt. En av anledningarna till att jag litar på hennes åsikt är att hon efter att ha besvarat frågan erbjöd den ansvariga akademiska varningen att "nästan allt vi vet om vikingkläder är avdrag från smala bevis."

Det beror troligen på vädret. IMO:

Vid varmt väder: En linneskjorta och linnebyxor, troligen linneunderkläder formade som knälånga boxershorts, troligen med läderbälte och läderskor.

Vid kallt väder : samma som ovan, men med en ulltunika och ullbyxor som bärs över linne (eller istället beroende på individens rikedom). Något slags ullfotpackning eller strumpor (den här delen är ganska spekulativ men det finns stöd för det, och det är mycket vettigt med tanke på klimatet), en ull-, päls- eller ull-och-pälshatt och en ullmantel för resor eller annan långvarig närvaro utomhus där man inte skulle arbeta. Ulltunikans stil varierade troligen efter kultur; ju längre österut du gick, desto mer sannolikt skulle en omslagen jacka (formad som en modern japansk gi) ha använts istället för en sluten tunika.

En mycket rik vikingaman kan ha en silketunika för speciella tillfällen, eller åtminstone en fin kvalitet ull en trimmad med siden eller silver-eller-guld-brocaded band, men du frågade om dagliga kläder. :-)

Hurstwics artikel är ganska bra men den koncentrerar sig kraftigt på västra vikingar (norrmän och danskar, mestadels inklusive de som stal ... er bosatt land i britterna Öar) istället för de östra (svenskar, inklusive de som stal, ... bosatte sig mark i det som nu är Ryssland).

Kort sagt, den allmänna profilen för herrkläder bland Vikings / Norsemen från 1100-talet är ganska lik vad du skulle ha på dig på morgonen - det vill säga byxor och en skjorta. Men detaljerna - form, fiber, sätt att fästa, hur skor tillverkades och användes - har förändrats mycket på 1000 år.

Låt mig här notera att tung ull är ett mycket effektivt material för extrem kyla - den isolerar även när den är våt och leder bort fukt från bäraren. Klädföretaget "Filson's" säljer ullkläder avsedda för vinteraktiviteter utomhus som är populära bland friluftsmän i Upper Midwest och Kanada, lika kalla som Skandinavien. Ull motsvarar i detta sammanhang inte en ulltröja eller kostymjacka.
Lade till en länk i offerten. Att ändra en direkt offert är lite icky, så återgå om du har problem med det.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...