Fråga:
Vilka nuvarande IT-företag samarbetade med Nazityskland eller det fascistiska Italien?
v010dya
2014-03-05 21:11:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är medveten om att IBM har utformat tabulatormaskinerna för att beräkna information som handlar om utrotning av judar, men finns det några andra nuvarande företag som har hjälpt Nazityskland eller det fascistiska Italien.

Obs! är särskilt intresserad av de företag som har gjort något för att hjälpa, inte existerat mer på dessa territorier under den tiden.

En hel del skulle jag föreställa mig. Är du ute efter specifikt IT-företag eller skulle företag som Siemens passar?
@Kobunite Jag är mest intresserad av företag som för närvarande arbetar med datorprogrammering, nätverkssystemsdesign och hårdvarudesign. Inte så mycket i de som säljs av IT-teknik som produceras av andra. Om Siemens har utvecklat ny teknik för användning av nazister som skulle passa, men om något de producerade på något sätt köptes av en nazist någonstans som inte skulle göra det.
Jag tvivlar snarare på att IBM (och ett stort antal andra företag, tyska eller på annat sätt) skulle ha konstruerat maskiner _ specifikt_ för uppgiften som sagt. När det gäller maskiner i tabellform var de flesta troligen specialdesignade eller halvanpassade och skulle ha marknadsförts till stora företag eller regeringar - Nazityskland skulle bara ha varit en "vanlig kund". Bör svar då ta hänsyn till denna typ av beteende? Vad sägs om teknik som slutligen såldes någon annanstans (antingen inte specifikt utvecklad enbart för Tyskland eller också marknadsfördes till dem)?
Antalet "IT-företag" som existerade klockan 1945-05-08 är ganska litet och IBM är förmodligen den enda av dem som för närvarande finns.
@Clockwork-Muse Jag uppskattar ditt tvivel, men fakta verkar peka på det. Tabulatormaskinerna vid den tiden var inte datorer, så man kunde inte bara byta programvara, det fanns bara hårdvara. Och de var programmerade för att beräkna saker som avstängningshastighet under vägen till läger per mil. Ett annat faktum som pekar på samverkan är det faktum att maskinerna uppdaterades av IBM efter att utrotningen har börjat, så det var inte fallet med "vi visste inte när vi sålde dem".
Vad jag menade var att din fråga för närvarande innebär att IBM hade specifik kunskap om hur informationen skulle användas - att den var avsedd för att utrota judar och andra etniska befolkningar. _Det är_ påståendet jag tvivlade på. Jag bestrider inte att IBM tillhandahållit dem maskiner eller till och med maskiner vars data kan användas för att hjälpa - det finns till exempel ett antal legitima användningsområden för etnisk historikdata. Och i fallet med IBM hade de dotterbolag, som ofta kontrolleras lokalt - och jag tvivlar snarare på att det största (amerikanska) företaget fick sälja dem någonting _ under kriget
Så vitt jag vet hade de att göra med nazistiska Tyskland in i början av 1940-talet (efter att andra världskriget börjat) och jag har redan nämnt det faktum att beräkningen av avstängningshastigheten var tabulatorernas specifika funktion. Tabulatorer behövde uppdateras med ny programmering, och IBM gjorde det. För mig är IBMs oskuld ungefär lika sannolikt som historien om Hitlers dagböcker.
@Volodya han försöker berätta för dig att vi pratar om _nummer_, de behövde inte veta vad dessa siffror _betydde_. Det är inte som om de hade en SQL-databas med kolumnnamn, AFAIK.
Siemens var förmodligen den mest aktiva och, ännu viktigare, ** informerade ** medarbetaren. Siemens-familjen stödde aktivt nazister från början och hjälpte till att installera till makten. Siemens företaget byggde krematorier för utrotning och slavarbete från koncentrationsläger. Många för närvarande befintliga företag var inblandade i krigsansträngningar eller var oinformerade deltagare i brott; Siemens är känt för att vara en aktiv och fullt informerad deltagare i brott. Om "corportations are people" skulle tas på allvar Siemens skulle corportationen utföras i Nürnberg.
@Lohoris Jag kunde faktiskt köpa detta, om det inte vore för nazistiska affischer som annonserade för användning av stanskortmaskiner för att utplåna judar. Jag hade bilden på min dator, men jag kan inte hitta den nu.
Jag har hittat en hel del information om IBM: s engagemang och det låter mer som att deras maskiner användes av nazisterna snarare än designade eller redigerade för. Som sagt, i december 1941 rapporterade IBM att de inte hade någon kontroll över sitt tyska dotterbolag, Dehomag. Men som du sa vill du ha andra exempel än IBM så det är inget svar.
Men enligt vad jag har läst kan det handla om att många företag var inblandade, men majoriteten av dem hade inget annat val än att vara inblandade eftersom de var funktionellt kontrollerade av nazisterna vid den tiden.
Tre svar:
jwenting
2014-04-25 18:41:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

IT fanns inte vid den tiden, så tekniskt är svaret noll, inget.

Om du menar företag som för närvarande är IT-företag och skapade och sålde utrustning uttryckligen för användning i förintelsen skulle det utesluta alla företag utanför det tyska ockuperade Europa, Spanien, Italien, Sverige och Schweiz, eftersom det helt enkelt inte fanns någon handel under förintelserna med Tyskland från någon annanstans.

Tyska företag, utan tvekan många om inte mest levererade artiklar som hittade sig in i byråkratierna och de ansvariga organisationerna. Därför skulle en lista över tyska IT-företag, filtrerade efter etableringsdatum före 1945, vara en bra start.
För de andra är det mycket svårare eftersom det utan tvekan inte finns några uppgifter om export till Tyskland under kriget kvar, de skulle för länge sedan har förstörts för att de skulle vara för pinsamma för att de länder och företag som är inblandade skulle kunna behålla.

IBM och andra amerikanska företag (och många runt om i Europa) handlade verkligen med Tyskland före kriget, och vissa av den utrustningen tog sig in i SS, SA, Organisation Todt, Gestapo, etc. osv. Men det levererades inte för att användas eftersom det hamnade.
Och om du räknar utrustning som fångats av tyskarna i deras erövrande av Europa blir listan över företag ännu längre. Skulle du räkna med tillverkaren av varje tåg och lastbil som används för att transportera människor till lägren? Varje traktor och jordbruksredskap brukade odla maten som matade de lokala polisstyrkorna och trupperna i Nederländerna, Frankrike, Danmark och någon annanstans? Varje klädtillverkare som skapade uniformerna för dessa människor?
Helt uppenbart skulle du vid något tillfälle upptäcka att varje företag i varje land som någonsin handlade före 1945 med något land som ingick i riket kunde vara inblandat. Och en hel del av dem (om de fortfarande finns) är idag (eller har idag) IT-företag. Tänk på British Aerospace, Dassault, Boeing, Saab, listan fortsätter och fortsätter.

Jag tror att det är en stor skillnad mellan att vara "implicerad" och att medvetet göra affärer med. Den förstnämnda är uppenbarligen inte vad jag var ute efter. Men jag är ganska skeptisk till "vi visste inte" svaret, när det finns specifika optimeringar gjorda för att göra verktyg mer användbara för utrotning (en optimering som inte fanns som en "hylla").
@Volodya och hur gör man en mekanisk räknare "optimerad för utrotning"? Det är den typen av enhet vi pratar om. Det är inte som om de tillverkade programvara för datorer med inmatningsdialoger som läser "antal judar som ska gasa: X antal judar som ska skjutas: Y" eller liknande.
user2357
2014-06-21 12:24:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

General Electric som var majoritetsägare i AEG var en stor företagsgivare till nazistpartiet fram till och med 1942. De ledde också tvättade pengar genom Lissabon till nazistregimen efter 1942 som royalties från deras dotterbolag Union Carbide. p>

GEC åtalades och dömdes för detta efter kriget.

I juli 1943 hade nazisterna inte råd att fortsätta utvecklingen av V2-raketen och privatiserade därmed projektet som sålde rättigheterna att tillverka vapnet till AEG. Detta tyska företag skaffade kapital på Wall Street för att betala för Mittelwerke uppenbarligen som ett lån till GEC för upprättandet av en Osram lampafabrik i Brasilien. Merparten av medlen vidarebefordrades från Lissabon till Schweiz där de användes för att betala för missilerna som senare regnade över London

Källor tack?
Med tanke på att V2-utveckling var en rent militär operation, som aldrig ägde rum på Dora Mittelwerk, är ditt påstående rent nonsens. Dora Mittelwerk utförde en del V2-produktion, samt tillverkade bland annat Me262-stridsflygplan. Det var en fabrik, inte en forskningsinstitution.
user4566
2014-04-25 17:54:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag såg en artikel om detta på www.europeanknightsproject.org Subhas Bose hade länkar till flera företag i Österrike. Jag kommer att undersöka lite och redigera mitt inlägg senare. Detta är verkligen ett intressant ämne

Välkommen till History Stack Exchange! Även om detta teoretiskt kan svara på frågan, [skulle det vara att föredra] (http://meta.stackoverflow.com/q/8259) att inkludera de väsentliga delarna av svaret här och tillhandahålla länken för referens.
använd inte konspirationsteorisidor som om de vore historiska referenser.
Om du inte har svar ännu, skicka inte ett!


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...