Fråga:
Vilket 'bevis' finns det för ett påstående att 'kineserna upptäckte Amerika 636'?
LаngLаngС
2019-11-15 21:58:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Brazilian Institute of Geography and Statistics är en gren av ministeriet för planering, budget och förvaltning. På sin egen webbplats har den en tidslinje för historiken med några nyfikna datum:

catálogo ID: 4106
Código kommunal : 4108809
Município : Guaíra
Estado : Paraná - PR
Gentílico : guairense

Histórico : Guaíra Paraná - PR

Historia

Det finns historiska bevis på att Amerika upptäcktes före Columbus av invånarna i Stillahavsområdet Öar, av hinduer, liksom av japaner och koreaner.

636 - Kineser upptäcker Amerika.

986 - Navigatören Bjarni Herjolsson reser från Island till Grönland avleddes från sin väg av en storm som ledde honom söderut och tog honom till nya och okända platser. År 1001, tillbaka på Grönland, berättade han för Leif Ericson, som år senare följde med en expedition som anlände till Helluland (land av klippor), Markland (land av trä) och Vinland (vinland) i Nordamerika.

1117 - Den isländska biskopen Eirik gjorde samma väg och anlände till Vinland. 1965 meddelade Yale-biblioteket för världen upptäckten av en gammal karta där två öar dök upp, en med namnet Vinland och den andra med namnet Brasilien. (Fakta upptäcktes 1960 av norska Helge Ingstad som hittade ruiner av de gamla vandrarna i Nya Fonndland). Den här kartan är ett exakt dokument som registrerar färd John de Plano Carpinis kringgående resa mellan 1245 och 1247.

1311 - Den afrikanska kungen Abudakari II ledde en flotta med flera båtar från den afrikanska västkusten mot Atlanten, år senare returnerade han bara en båt som rapporterade upptäckten av Amerika.

1339 - Namnet Brasilien förekommer redan i planisférios (kartografer Mediceu, Solleri, Pinelli och Branco). Den brasilianska historikern Sérgio Buarque de Holanda citerar att ursprunget till namnet Brazil beror på en keltisk legend som talar om ett "glädjeland".

1474 - Den mest kända kartografen för tiden, Paolo Toscanelli , skrev till en portugisisk vän 1474 och pratade om "ön Antília".

1479 - Alcáçovasfördraget - Portugal ger upp Kanarieöarna men har nu rätt till eventuell upptäckt söder om denna skärgård .

1493 - Kristi ordning kände redan Isola de Braçill enligt kartan från 1482, gjord av kartografen Gracioso Benincasa, i Ancona, Italien, visar kartan: den portugisiska kusten, den afrikanska kusten , den brasilianska kusten och Antílias. De upprätthöll en sekretesspolicy som fördömde döden de som kommenterade saken.

Detta är ett extraordinärt påstående på en officiell regeringswebbplats.

Det finns naturligtvis många prekolumbianska kontakthypoteser. Vissa med lite mer, andra med en stor grad av mindre förtroende för vad de presenterar.

Det mycket specifika året 636 förekommer också på Wikipedia Pre-colombianska trans-oceaniska kontaktteorier - Påståenden om kinesisk kontakt.

Det är med all sannolikhet långt från de flesta officiella berättelser. Och inte bra stöd. Inte ens i konspirationsteorivänliga hörn av nätet.

Vanligtvis ger sådana påståenden datum till några decennier innan Columbus och de mer outlandiska går tillbaka 40000 år tillbaka. .

Men denna specifika teori, för vilken det brasilianska institutet hävdar att det skulle finnas "bevis", verkar också frånvarande helt från vilka 'teorier' jag kunde hitta någon annanstans .

Sidan verkar ge kredit till författarna "Omar Fedato Aleksiejuk; Zido Raddatz", men alla sökningar hittills för dessa påståenden återgår tomma och efter författare tillbaka till samma.

Vilka teorier visar att "det fanns kinesiska upptäckare av Amerika 636"? Eller vilka "bevis" kan institutets kronologi hänvisa till?

Hur kunde de glömma [den irländska munken] (https://www.history.com/news/did-an-irish-monk-discover-america)!
Det är ett superspecifikt datum.
En annan saknad teori är [polynesierna] (https://history.stackexchange.com/questions/51843/why-was-madagascar-settled-by-far-flung-austronesian-seafarers/51844#51844) ...: D
@DenisdeBernardy - Yup, men om det hände (personligen tror jag att det förmodligen gjorde det), var det ungefär samma tid som vikingarna slog Vinland.
@T.E.D .: Intressant. Min egen förståelse är att det, baserat på arkeologiska bevis för kycklingben, faktiskt inträffade ungefär ett halvt sekel innan Columbus anlände - så några hundra år efter att vikingarna dök upp i norr.
Det fanns en TLC / Discovery-show som täckte den polynesiska ankomsten och om minnet tjänar, hade video av den arkeologiska platsen där de hittade sina bevis. Jag skulle ge det som ett svar, men jag kommer inte ihåg när jag såg showen (> för 5 år sedan) eller ens namnet.
@DenisdeBernardy - Vad [jag letade efter datum] (https://www.voanews.com/usa/real-story-who-discovered-america) baserades på datering av polynesiska sötpotatis (för cirka 1000 år sedan), som naturligtvis tämdes i Sydamerika och studier av när Rapa Nui på påskön började visa lite sydamerikanskt DNA (omkring slutet av 1200-talet).
Observera att länken i fråga är ett bibliotek som består av den speciella samlingen av [Giorgio Mortara] (https://en.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Mortara)
Tre svar:
Semaphore
2019-11-18 19:14:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ironiskt nog är detta troligen ett fall av kinesiska viskningar.

Det finns en relativt etablerad "teori" om "crackpot" att kineserna upptäckte Amerika under 500-talet, och kallade det nya landet "Fusang." Detta påstående har funnits ett tag och finns också i Wikipedia-artikeln som länkas i frågan:

En grupp kinesiska buddhistiska missionärer under ledning av Hui Shen före 500 CE hävdade att de hade besökt en plats heter Fusang. Även om kinesiska kartmakare placerade detta territorium vid den asiatiska kusten, har andra redan på 1800-talet föreslagit att Fusang kan ha varit i Nordamerika.

Som Wikipedia antydde, Fusang är traditionellt identifierat som Japan av kineserna.

Grunden för hela påståendet kan spåras Liangs bok , en officiell historia av södra dynastierna sammanställd av Tang Empire. Som traditionellt hade den en geografisk sektion, och en av passagerna i främmande länder anger att:

扶桑 國 者 , 齊 永 元 元年 , 國有 沙門 慧 深 來 至 荊州 , 說 云 云: 「扶桑 在 大漢 國 東 二 萬餘 里 , 在 在 之 之 東. . .其 俗 舊 無 佛法 , 宋大明 二年 , 罽 賓 國 嘗 比丘 五 人 游行 至 其 國 , 流通 佛法 、 經 像 , 教令 出家 , 風俗 遂 改

Av Fusang, i 499, en munk av det landet kallade Hui Sheng till provinsen Jing och säger "Fusang är 20 000 li öster om (Dahan) och öster om Kina ... Historiskt sett landet var inte buddhistiskt, men år 458 besökte fem munkar från landet (Kapisa) Fusang och predikade buddhistiska läror och konverterade sina seder.

(betoning tillagd.)

Källa: 《梁 書 · 東夷 傳》, lit : Liangs bok - östra barbarer.

Obs: (Dahan) och (Kapisa) betecknar namn på länder som nämns i denna och liknande historiska kinesiska källor. Lite är känt om dem men de placeras vanligtvis i västra regioner

Som du kan se har Wikipedia-versionen av påståendet redan väsentligt avvikit från det påstådda källmaterialet: Hui Shen är inte kinesisk; han gick inte till Fusang utan kom snarare därifrån; och gruppen munkar som helt och hållet kom från ett tredjeland.

Sådana fel tycktes ha dykt upp när översättningar av originaltexten delvis, brutet eller missförstått cirkulerades i krackpottscirklar. En version från 1892 av påståendet fick till exempel datum och rörelse rätt, men misstog också munkarna som kineser:

[C] erhöll forntida register över kineserna, som kort registrerar besök av kinesiska buddhistmunkar till landet Fusang år 458 av vår tid och återkomst av en enda buddhistmunk från detta land 499.

Corliss, William R. Ancient Man: En handbok med förbryllande artefakter. Sourcebook Project, 1978.

Det vill säga människor gör många misstag i den här historien, så det borde inte vara förvånande om de blandar året också . Eftersom du förstår, Liangs bok slutfördes år 636 e.Kr.

Det närmar sig snyggt. 1. Finns det någon möjlighet att 齊 永 元 元年 kan dateras till andra än "AD499" (generellt)? 2. Wiki säger att BoLiang slutfördes * 635 * -> Boken avslutades till och med 1 år innan "bevis för brasiliansk ..."?
(1) Ja, det kan vara så sent som den 14 februari 500. Kina använder en lunisolär kalender så att åren inte är helt matchade. (2) Jag tror att det var ett misstag av den som skapade artikeln och inte har korrigerats under de 14 år sedan. De flesta kinesiska källor säger att Liangs bok slutfördes på Zenguan 10, som i den gregorianska kalendern är mellan 12 februari 636 och 31 januari 637.
Danny
2019-11-16 02:56:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns två potentiella bevis som jag är medveten om.

1) Moriarity och Pearson publicerade först ett papper som beskriver resultaten av cirkulära stenankare som liknar en typ av ankare hittades i Kina som hittades utanför Kaliforniens kust,

2) en karta publicerades av Gavin Menzies som verkade vara en kinesisk karta från 1400-talet som visar både den gamla och den nya världen.

Men (och till min förvåning) är det första påståendet om stenankare faktiskt ett omtvistat påstående ( se här). Frank J. Frost, professor vid University of California, har gjort en studie där han drar slutsatsen att stenankorna är gjorda av sten som är gemensam för Kalifornien. Han hävdar ankaren faktiskt från kinesiska bosättare till Kalifornien som blev fiskare för bara för ungefär 100 år sedan.

Kartan har bekräftats vara förfalskad.
Mer information på kartan

Har vi några bilder av dessa ankare någonstans? Min första sökning hittade ingen.
MAGolding
2019-11-16 23:56:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns en bok som heter They All Discovered America , av Charles Michael Boland, 1961, som listade och diskuterade alla påståenden om pre-colombianska upptäckter i Amerika som författaren kunde hitta.

Varje kapitel bör diskutera bevisen för påståendet i det kapitlet. Så den boken skulle kunna vara en ganska bra guide (som möjliggör Bolands fördomar) till de olika teorierna, crackpot och i övrigt, om pre-colombianska kontakter med Amerika, som var kända för nästan 60 år sedan.

Nästa inspelade besökare, en som kom med design och inte av misstag, var en kines som seglade över Stilla havet för att förmedla buddhismens budskap till de här landets barbariska folk. Han anlände till a.d. 499.

Hoei-Shin var en av många. Bevisen att han - och många andra asiatiker - besökte Amerika finns. Jag ger bara ytterligare ett bevis på att han var här. Jag erbjuder bara ett fotografi och placerar ingen parallell bredvid det. Det är ett av de berömda "skrattande huvuden" i Totonac, nära Veracruz (tallrik 16). I Totonac bodde ett antal extremt fina artister. Deras verk skiljer sig från andra indiska konstuttryck. Och jag tror att de specialiserat sig på porträtt. Jag tror också att det här skrattande huvudet är ett porträtt av en besökande kines.

Det kan till och med vara gamla Hoei-Shin själv.

enter image description here (Boland p79, p142)

Naturligtvis har det diskuterats mycket om olika möjliga kolumbianska kontakter med amerikanerna sedan dess.

Till exempel finns det historien om hur Mansa Musa blev härskare över Mali. Mitt svar här:

Bortsett från Vita skeppet 1120, har det förekommit andra maritima katastrofer där en tronarving och / eller många anmärkningsvärda människor dog? 2

citerar Mansa Musa om hur hans föregångares havsekspedition försvann. Och jag minns inte om Bolands bok nämnde detta och spekulerade i att den maliska expeditionen kanske har nått Amerika och bosatt sig där. Jag vet att det är en nutidsspekulation.

Och jag har hört talas om en teori om att likheten mellan japanska och peruanska keramikstilar omkring 4000 f.Kr. kan förklaras av att japanska fiskare blåses över Stilla havet av en storm . Jag tror att den teorin är yngre än Bolands bok.

Åh verkligen. I Bolands bok är en sådan teori som passar i rätt ballpark för tidslinjen. Kan du citera från t.ex. p79? (Det finns på gBooks men bara snäppvis)
@LangLangC Det har gått länge sedan jag läste det, och jag har ingen kopia, så jag är ledsen. Men jag tror att jag kommer ihåg en teori om en tidig kinesisk upptäckt av Amerika där inne.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 4.0-licensen som det distribueras under.
Loading...