Fråga:
Vad var den senaste katolska kröningsceremonin för en kung?
Geremia
2018-01-12 08:58:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vad var den senaste katolska kröningsceremonin av en kung *?

Karl av Österrike i december 1916? King Karl IV of Hungary taking his coronation oath December 1916

* exklusive påvar, som båda är civila kungar och chefer för den katolska kyrkan

Kan det vara Spanien?
@ClintEastwood Möjligen, eftersom [deras konstitution erkände den katolska kyrkan] (https://isidore.co/forum/index.php?topic=89#msg226) så nyligen som Franco.
Denna [nyhetsartikel] (http://www.ewtnnews.com/catholic-news/World.php?id=10186) antyder att Juan Carlos hade en tronmässa 1975, men att åtminstone när artikeln skrevs Felipe VI gjorde det inte.
@StevenBurnap Ja, se detta: https://youtu.be/tOQEFSU4EIE?t=1m27s
Det är verkligen inte påven i [den här bilden] (http://english.ahram.org.eg/Media/News/2014/6/2/2014-635373084174954200-495.jpg), som placerar kronorna.
Vad räknas som "kröningsmassa"? Behövs en fysisk krona, eller skulle "Investiture massa" räknas? Enligt [Wikipedia] (https://en.wikipedia.org/wiki/Coronations_in_Europe#Monaco) `Furstendömet Monaco har ingen regalia och kröner således inte fysiskt sin linjal. Prinsen eller prinsessan deltar dock i en speciell invigningsceremoni bestående av en festmässa. Liechtenstein verkar vara i en liknande situation (även om dess senaste kröning hände långt före Monacos).
"Att utesluta påvar, som båda är civila kungar och chefer för den katolska kyrkan" verkar felaktigt. Jag har aldrig hört de påvliga staterna beskrivas som ett rike eller en grupp av riken. Det är lika meningsfullt att kalla påven som påvliga statens härskare en president, en hertig, en kansler, en doge, en prins, etc. som att kalla honom kung - inte mycket vettigt.
Ett svar:
Semaphore
2018-01-12 14:26:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det otvetydiga svaret är verkligen kröningen av Karl IV, som kung av Ungern, den 30 december 1916.


Även om det inte en katolsk ceremoni, Ferdinand I är den senaste katolska kungen som fick en kröning. Han kronades 1922 med en icke-konfessionell ceremoni, eftersom Rumänien var ett officiellt ortodox land.


Uppstigning av Juan Carlos I till den spanska tronen 1975 är den senaste katolska ceremonin av sådana. Det betraktades dock inte tekniskt som en kröning. Den formella kröningsceremonin var redan sporadisk i de olika kungarikena som utgör det moderna Spanien efter återerövringen och dog ut helt efter 1400-talet.

Kröningar i alla de kristna monarkierna i Spanien var oregelbundna vid bäst. De flesta spanska kungar - Castilian eller Aragonese - använde kröningen bara när deras egen legitimitet, eller drottningens, ifrågasattes. Det är möjligt att Alfonso genom att välja att inte krönas uppförde sig som en kastiliansk kung som trodde att en kröning inte var en absolut nödvändighet. . . Alfonso signalerade mycket tydligt till sina undersåtar att han betraktade kronan som hans äktenskap och att hans undersåtar inte hade någon juridisk ställning för att avgöra legitimiteten för hans påstående.

Earenfight, Theresa. The King's Other Body: María of Castile and the Crown of Aragon. University of Pennsylvania Press, 2010.

Därför utropades Juan Carlos I kung i Cortes Generales och sedan tronade i en katolsk massa, men inte ceremoniellt krönt. Detta rapporteras allmänt, men tekniskt felaktigt, som en kröning.


Även om den utesluts av frågan, som referens, är en monarks senaste katolska kröningsceremoni kröningen av påven Paul VI 1963. Varje påve sedan honom har valts att invigas snarare än att kronas med påvliga Tiara. I teorin kan dock en framtida påve ändå välja att bli kronad.

Alternativt, och mer bokstavligt, 2014 den kanoniska kronan av bilden Our Lady of Immaculate Conception av Juquila är tekniskt sett den senaste katolska "kröningen".

ja, varken Juan Carlos eller Felipe har haft en officiell kröning.
Är det påven Benedictus XV på bilden? Gav han kronan till Karl i Österrike?
@Geremia Karl blev kronad av kardinal János Csernoch, Ungerns primat, tror jag.
Jean-Bédel Bokassa var romersk-katolsk under sin kröning som kejsare 1977.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...