Fråga:
Vad hände med Mao Zedongs första fru?
Rincewind42
2011-10-26 20:20:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

När jag läste Red Star Over China av Edgar Snow noterade jag att Mao Zedong var gift fyra gånger. Hans första fru får bara en förbigående kommentar i boken. Hon hette Luo, hon var ungefär 4 till 6 år äldre än Mao, och det var ett ordnat äktenskap som Mao inte tog på allvar.

Googling Jag hittade lite annat än hon dog bara ett eller två år senare.

Kan någon utarbeta förhållandet mellan Mao och Luo? Och vad hände med henne? Varför, när och hur dog hon?

Ett svar:
lins314159
2011-10-27 01:44:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det jag kan hitta från kinesiska källor verkar ha härletts från en källa, vilket verkar rimligt pålitligt. Det står att:

  • Hon gifte sig med Mao när han var 14 och hon 18.
  • Hon dog av dysentri någon gång våren 1910, när hon var 20.
  • Hon hade ett bra förhållande med Mao-familjen. Mao Zedong, efter en viss första besvärlighet på grund av sin ungdom, växte också till att ha ett bra förhållande med henne. Han hade också en bra relation med hennes familj. Under åren efter hennes död till så sent som 1959 besökte han hennes familj flera gånger.
Tack för länken, jag kunde nästan läsa en del av den. Källan klagar på att Edgar Snow gjorde ett fel när han sa att "... Jag bodde aldrig hos henne - och tror inte att hon är min fru." Men kunde det ha varit en eufemism för att säga att äktenskapet inte fullbordades?
Den kinesiska översättningen av den engelska översättningen av Maos kinesiska (eller trasiga engelska) svar verkar inte föreslå det (även om min kinesiska är långt ifrån tillräckligt bra för att hämta några sådana tips ändå). Som länken säger är det ganska troligt att det Snow spelade in skilde sig från Maos faktiska ord. Jag tycker att det är troligt att detta till synes meningslösa svar var avsett att hänvisa till fulländning men blev grovt förvrängt på grund av språkproblem mellan Mao och Snow.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...