Fråga:
Varför hatade Martin Luther judarna?
user4951
2011-12-12 12:42:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Några föreslog att Martin Luther hatade judarna eftersom judarna inte trodde honom. Ändå tycker vissa kristna att Martin Luther är en libertarian och säger att han inte tyckte att tro skulle tvingas. Libertarians hatar inte människor för sin tro.

Vad var hans verkliga anledning?

Fyra svar:
DVK
2011-12-12 13:43:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag kan gå in i ytterligare detaljer om så begärs, men " TL; DR " svaret är:

Efter att Luther upprört att "judar inte konverterade till kristendomen eftersom katoliker behandlade dem dåligt och skulle konvertera om du behandlar dem bättre ", fortfarande visade judar ingen stor vilja att konvertera. från Sachsen etc ... av väljaren i Sachsen John Frederick, Luthers prins):

":" ... Jag vill gärna göra mitt bästa för ditt folk men jag kommer inte att bidra till din [ Judiska] envishet av mina egna vänliga handlingar. Du måste hitta en annan mellanhand med min goda herre. "(Källa: Luthers brev från 1536 till rabbin Josel som citerats av Gordon Rupp, Martin Luther och judarna (London: The Council of Christians and Jewish, 1972), 14. )

Bara för att klargöra, eftersom din fråga får mig att tro att du inte riktigt förstod hans åsikter: Luther trodde inte på samvetsfrihet i modern libertarisk mening. Hans motstånd mot idén om ofrivillig konvertering av judarna baserades på opraktiskitet , INTE på en uppfattning att försök att konvertera judar var något ont eftersom judar har rätt att vara judar.

Ett ytterligare inflytande i hans tänkande om judar listas i Wiki, så jag citerar bara ordligt: ​​

Man tror att Luther påverkades av Anton Margarithas bok Der gantze Jüdisch Glaub (Hela judiska tron) . Margaritha, en omvänd till kristendom som hade blivit luthersk, publicerade sin antisemitiska bok 1530 som lästes av Luther 1539. Margarithas bok diskrediterades avgörande av Josel av Rosheim i en offentlig debatt 1530 inför Charles V och hans domstol, vilket resulterade i Margarithas utvisning från imperiet.

+1. Omfattande. Helvete, +2 om jag kan. Anton Margaritha är en annan. Judar ändrade inte sin tro även efter att de besegrats i strider och till och med till dödens punkt. De är lika envisa som alla trogna människor i världen. Så det är naturligt att de inte konverterar. Detsamma med kristna och de flesta religioner.
@JimThio - i judendomen finns det en absolut regel: ** allt ** är sekundärt för att bevara ett liv (t.ex. du kan bryta någon religiös lag för att undvika döden). Till exempel vinkas mycket strikta dietlagar om alternativet är bokstavlig svält. Du kan jobba / köra på sabbaten - i allmänhet en stor nono - om du är sjukvårdare, med full rabbinska OK. Det finns ** endast TVÅ ** undantag från ovanstående regel. Undantag 1: Du kan inte mörda. T.ex. du får inte döda en oskyldig person även om du hotas med döden för att vägra. Undantag nr 2: Du kan inte avstå från din Gud. 'nog sagt
@DVK, Undantag # 3, en jude måste låta sig dödas snarare än [överträda lagarna mot sexuell omoral] (http://judaism.stackexchange.com/a/556)
@Jim Thio ett faktum är att judar definierades som människor som bekänner judendomen och inte konverterar under medeltiden. Således var det omöjligt för judar att konvertera per definition: om någon konverterade skulle han inte anses vara en jude längre, och resten av judarna skulle vara ännu starkare i sin tro genom naturligt urval. Oavsett hur många judar som konverterade till kristendomen, finns det fortfarande de som inte gjorde det. Detta skapade ett intryck av att judar var några super-envisa människor även om majoriteten faktiskt konverterade vid en given epok.
Ja, jag förstår. Tja, alla religiösa är ganska envisa, så kan inte skylla judarna.
@Anixx, som kanske inte är en dålig fråga att posta här: "Har judar motstått omvändelse mer än andra trosuppfattningar?"
@J.C Salomon - VAD andra trosuppfattningar? Du hade bara judar och muslimer att välja mellan på den tiden på det europeiska fastlandet (inte många hedningar kvar eller buddhister som reser dit)
@DVK fanns faktiskt olika versioner av kristendomen som ofta förföljdes hårt.
@Anixx - Jag tror inte att du kan kalla protestantism eller katolicism separata trosuppfattningar, även om det definitivt förekommit korsförföljelse, särskilt omkring första hälften av 1600-talet
ExpatEgghead
2011-12-12 13:51:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Luther, liksom de flesta självformulerade profeter i sin tid, tyckte att deras idéer var så övertygande att de blev förvånade, ledsna och sedan arg över att folken avvisade deras idéer. Tidigare exempel skulle vara Mohammed, Jesus och Moses.

Typ av bra men för banalt. +1
Tyler Durden
2014-06-07 00:30:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vad som hände var att universitetet i Württemberg antog några hebreiska forskare. Dessa forskare hade lockat några studenter till dem bland hedningarna, Luther, som var en argumenterande person, gick till tvist med dem angående de relativa fördelarna med judendomen och kristendomen. Hebréerna gjorde Luther i dessa argument och hade inga svårigheter att göra ett hån mot kristendomen, till exempel påpekade att släktforskningen om Jesus är annorlunda i olika evangelier och andra uppenbara motsättningar.

Denna förödmjukelse gjorde Luther rasande och orsakade honom att senare skriva två olika broschyrer som kritiserar judarna och deras praxis.

En bok som diskuterar dessa frågor, "The History of the Church of Christ Previous to the Reformation" av Joseph Milner:

"Flera judar hade tillgripit Wittemberg, till följd av uppmuntran till studiet av de hebreiska skrifterna vid det universitetet, och uppmärksamheten som deras språk gav ... Tre av deras rabbiner (sic) kom till Luther för att tvistas honom om deras tro osv. "

Det finns många andra böcker som diskuterar samma händelser.

-1 För konspirationer som inkluderar saker som judar som går till katolska seminariet (universitet för att bli präst) på 1500-talet ... eller någonsin ... till exempel. Alla under denna period var inte en rasistisk BTW ...
??? vad pratar du om. Såvitt jag vet är det precis vad som hände, och detta upprepas i många olika böcker, inte bara om Luther utan om universitetet i Württemberg.
Judar delades in i getton och tvingades bära gula stjärnor vid denna tid i Tyskland, precis som vi ser kopieras under förintelsen, eftersom den katolska kyrkan var rädd att de skulle omvända hedningar eller gifta sig med dem och konvertera barnen. Det är omöjligt om inte prästerna i Wuerttemburg inte lydde påven och förmodligen de civila myndigheterna och också var försumliga lärare. Judar var också strängare då, så jag kan inte föreställa mig att de ville gå på seminarium. Det är inte meningsfullt: judendom, katolicism eller historia. Min vilda gissning är att detta är en idé från 1800-talet. Japp. Se, Milner.
@RazieMah Varför läser du inte några gamla böcker innan du drar slutsatser om vad som hände för 500 år sedan.
Rory
2011-12-17 23:24:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ant-semetism och rasism var mycket vanligare och acceptabelt förr i tiden än nu. Det var mycket vanligare och mer acceptabelt att hata judar, svarta, muslimer, franska (om du inte var fransk), spanska (om du inte var spanska), engelska (om du inte var engelska) osv.

Så kanske han hatade judar, bara för att alla andra hatade judar samtidigt?

Sluta citera PC-propagandalinjer, eller hur? Rasism var inte ens ett fenomen i Europa innan full slavhandel började. Om du vill leta efter riktig rasism, titta på de arabiska staterna på den tiden (läs igenom 1001 nätter noga en dag för en mycket intressant bild av hur afrikaner betraktades / behandlades). Muslimer hatades inte främst för att vara muslimer - de hatades för att vara ett expansionistiskt imperium som geopolitiskt hotade kristna stater och tog över "Holy Land". Och om du brydde dig om att läsa om Luther, skulle du se att det var en mycket icke-triviell fråga.
Naturligtvis fanns det rasism i Europa i åldrar. Romarna kallade icke-romarna 'barbarer'.
Ja, och dessa barbarer var samma ras som dem. Det är poängen - romarna hade inga problem med afrikaner för sin färg - bara för att de inte var romare. De skilde inte en barbar från en annan för sin färg. Det finns en skillnad mellan rasism (verklig rasism, inte PC-karikatyr som du gillar) och nationalism / främlingsfientlighet (särskilt kulturbaserad). Det enklaste lakmustestet är hur de behandlar en medlem av "den andra" - vad det än är - som adopterades och växte upp bland kulturen. För romare var en roman en roman.
Skam att detta svar drabbade nerven hos vissa människor. Det råkar vara mest rätt svar. Om du inte tror att det fanns mycket anti-semitisim i Europa före Renaisance har du verkligen inte sett riktigt hårt ut. Luther blev precis berömd samtidigt med tryckpressen, så vi har fler av hans mindre välsmakande åsikter registrerade ordligt.
> dessa barbarer var samma ras som dem. Huruvida två personer är samma ras är en komplex fråga, svaret ändras ofta. Nu om dagen i USA ses en irländsk-amerikansk och en WASP som samma ras (vit), men så var inte alltid fallet. Du kanske tror att en romare och en kelt i Skottland är samma ras, men då trodde de inte det. På samma sätt kan nu en dag och irländsk person och engelsk person ses i Storbritannien som båda "vita" ', det fanns en hel del rasism mot dem tidigare.
Jag trodde att det finns rasism hela vägen genom alla åldrar. Även judar dödade amalekiter och resten av kanaanéerna. Rasism är som familjens preferenser. Naturligtvis bryr sig människor mer om sina familjer än de andra. Rasism är dock en mycket större och därmed "tunnare" familj.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...