Fråga:
Varför lossade japanska samuraier sig själva?
Crème Caramelita
2015-02-28 01:36:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Japanska samuraier var kända för att begå rituellt självmord genom att sticka sig i magen. Varför? Varför inte hänga sig? Skär sina egna halsar? Ser den japanska kulturen avsvävning annorlunda än andra dödsfall?

Att hänga är kanske för mycket besvär att göra i en strid, men samuraier dödar sig också i fredstid och det är alltid genom att lossa dem. Så militär bekvämlighet kan inte vara hela historien.

Det här är bara spekulationer, men en av de (angivna) anledningarna till seppuku var att undvika att tas till fångar efter ett militärt nederlag. Att hänga kräver en korrekt inställning (rep, någonstans att hänga repet till, någonstans att klättra innan man faller till döds) och ger din fiende gott om tid att fånga dig, även om du redan är kvävande. Å andra sidan bör det på ett slagfält inte vara svårt att hitta ett svärd eller en kniv.
@SJuan76 Men det finns säkert mindre smärtsamma och långsamma sätt att döda dig själv än att skära igenom magen? Med en kniv menar jag.
Jag tror att smärta och stoicism var en del av poängen. En möjlighet att visa mod och engagemang. Har du gjort några undersökningar? letade upp [seppuku] (https://en.wikipedia.org/wiki/Seppuku) på wikipedia?
@MarkC.Wallace Jag läste artikeln men det står inte varför här särskilt. Och det fanns mer smärtsamma sätt att dö om det var målet, jag tror inte att svaret kan vara så enkelt.
Den icke-asiatiska termen från romarna: "att falla på ditt svärd" använder också magen. Och det var svårt att göra. Du behöver något så skarpt som en rakhyvel för att skära din egen hals.
Att hänga är vad du gör mot brottslingar. Självmord vill undvika att se ut som en brottsling.
@Oldcat: ah, om bara samurai på något sätt hade haft tillgång till knivskarpa blad, kan det ha varit väldigt annorlunda ;-)
@SJuan76 Jag vill också betona för OP att japanska soldater under andra världskriget också kan ha begått "seppeku" för att undvika kapitulation. Bör denna fråga också beakta dem?
@LawArea51Proposal-Commit vad kan betyda? Finns det register över det som händer i andra världskriget?
@SJuan76 Jag var bara försiktig. Jag tror det; se http://io9.com/why-did-japanese-people-stop-performing-seppuku-1678549063. Om jag har några andra exempel, skriver jag tillbaka här.
Tre svar:
Semaphore
2015-02-28 03:26:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den vanliga förklaringen är att den japanska kulturen trodde att själen finns i buken. Eftersom ritualen med seppuku eller harakiri vanligtvis är avsedd att ge en hedervärd död, var att skära upp buken en handling som " tappar själen " så att säga.

Meiji-läraren Dr. Nitobe Inazō skrev i sin berömda Bushido: Japans själ att:

[T] he choice of this specific en del av kroppen att arbeta på, baserades på en gammal anatomisk tro på själens säte och på tillgivenheterna ... tron ​​som råder bland japanerna [är] att i buken var förankrad själen . Denna syn på mental fysiologi en gång medgett, är syppogus syllogism lätt att konstruera. "Jag kommer att öppna min själs säte och visa dig hur det går med det. Se själv om det är förorenat eller rent."

- Nitobe, Inazō. Bushido, Japans själ . GP Putnam's Sons, 1905.

Detta är något av en idealisering eftersom urskiljning ursprungligen bara var en av flera metoder för att begå självmord. Många stora krigare, som Kusunoki Masashige, dödade sig själva på andra sätt och blev inte mindre vördade för det. Vid dessa äldre tider var harakiri mestadels ett sätt för krigare att slåss. Ingen särskild ära eller djupare mening fästes.

Döden genom avsvävning är dock en obehagligt utdragen process. Således vinner krigare som väljer att dö på detta mindre än optimala sätt detta vördnad och respekt från sina kamrater. Romantiseringen av sådana dödsfall som dramatisk uppvisning av mod och beslutsamhet höjde denna självmordsmetod framför andra, mindre smärtsamma sätt att dö.

Kombinationen av "blottläggning av själen" genom bukdissektion och beundran från dem som dör på detta sätt, ledde till att seppuku verkligen blev fashionabla runt den sena Sengoku Era. Detta följde en lång migrering av övningen bort från gränsen till slagfältet. Ett exempel är självmordet till Shimizu Muneharu, som dödade sig själv för att spara sina soldaters liv under en belägring. Detta offer gav honom stort beröm från både vänner och fiender.

Även om smärta var en stor del av hur ritualen härstammar, tror jag att den större anledningen till att senare samurai valde seppuku verkligen kommer ner till att det är det förväntade och det rätta sättet att dö. Vid deras tid hade övningen av kaishaku utvecklats. Detta förkortar offrets lidande genom att få en vän att skära av huvudet (kvinnor praktiserade vanligtvis inte harakiri , även om det inte är helt okänt) när huvudklippningen var klar. Om smärta var det mål som alla hade i åtanke, skulle det inte finnas sådana åtgärder för att minimera det.

Med andra ord, seppuku var en social förväntan stark > som hade utvecklats under århundraden.

`Kvinnor praktiserade inte harakiri` - Jag minns att jag läste att kvinnor förväntades begå självmord genom att skära i halsen. Är det en relaterad praxis, eller bara för att undvika ett öde "värre än döden"?
@SPavel Det är relaterat genom att båda åberopar ett otydligt begrepp med "ära". För kvinnor är ditt ett uppenbart exempel, men det finns också många andra scenarier. Hosokawa Gracia begick funktionellt självmord för att undvika att tas som gisslan av Ishida Mitsunari; Yodo-dono dödade sig själv när hennes slott föll till Tokugawa Ieysu. Det förstnämnda skulle troligen inte ha skadats; den senare skulle nästan säkert halshuggas, men det var osannolikt att den hade blivit trakasserad. För övrigt begick Ōkurakyōnotsubone självmord med sin son som * junshi * för Yodo och Hideoyori.
user5001
2015-03-19 11:46:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Förutom att själen finns i tarmförklaringen, läste jag nyligen att anledningen till att de valde ett smärtsamt lätt att dö är att straffa sig själva. Så en samurai som begick ett allvarligt brott skulle dö, men genom att välja en smärtsam dödsmetod ger han sig ytterligare straff för att förtjäna förlåtelse.

Detta gäller kanske inte alla fall i seppuku, men det är vettigt i fall då det används som ett straff för misstag eller misslyckanden.

Tyler Durden
2015-03-13 03:30:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Anledningen är att den efterliknar hur du skulle döda någon annan mest effektivt. Det andra svaret som säger att avsvävning är "utdragen process" är sant, men du frigör inte dem. Seppuku är inte avstängning. För att förklara ...

Först och främst är det snabbaste sättet att döda någon lätt med ett svärd genom att skära genom solplexus. En stor artär, kallad , löper längsgående genom solplexus. Att bryta denna artär kommer att orsaka en stor blodtryckssänkning och sätta personen i chock nästan omedelbart. Solplexus är också en nervös korsning. Att bryta det kommer i allmänhet att orsaka omedelbar förlamning. Slutligen, strax bortom solplexusen är diaframmet, så samtidigt kan du översvämma diaframmet med blod och förhindra ytterligare andning. Generellt sett kommer ett snitt av denna typ omedelbart att göra personen oförmögen (vilket är det som önskas) och de kommer att vara medvetslösa inom mindre än 30 sekunder, och helt döda inom 5 minuter. Att döda på det här sättet är ett mycket lättare slag än en halshuggning (det näst bästa alternativet) och kan göras på längre räckvidd.

Korrekt seppuku imiterar helt enkelt denna stroke. Det är svårt att göra, för när bushi en gång skär in i solar plexus kommer han att bli omedelbart handikappad. Av denna anledning måste snittet vara momentant och avgörande. Något som helst tvekar kommer att orsaka ett misslyckande.

På grund av svårigheten att göra denna klippning ordentligt skulle ofta en mindre erfaren krigare skära vid naveln under solplexus, mer av en "disembowlment", dock så länge när bushi klipper av aorta i buken kommer döden att följa snabbt. Syftet med samtidig halshuggning av en medhjälpare är att förhindra att bushi ofrivilligt ropar - en vanära. Hjälparen måste klippa av huvudet i det ögonblick som skäret görs, annars kan bushi göra ett ljud.

Nedan illustreras de två möjliga skärningarna, den övre är den korrekta och rätta, men svårare att utföra.

seppuku

Observera att rätt klippning är ganska nära revbenen, så bushi måste vara väldigt snabb, korrekt och avgörande för att göra det korrekt och inte röra vid revbenen. När du levererar samma slag till en motståndare är det mycket lättare; krigare skjuter bara uppåt genom kroppens centrum på ett diagonalt sätt som visas med bladets sista tre tum; detta kan göras i en dragning, vilket innebär att du helt enkelt drar katana från skidan ( saya ) på rätt sätt.

När du begår seppuku använder bushi bara den sista tre tum av Wakizashi och håller den vid bladet. En kvadrat med papper lindas runt bladet så att bushi kan hålla det utan att skära av sig själv.

När en kvinna eller ett barn var tvungen att begå seppuku, skulle de inte göra någon klippning alls. Istället skulle det vikta Wakizashi-papperet (eller en stängd fläkt) hållas i höger hand och sedan beröras mot magen. Så snart de fördömda rörde papperet i magen, skulle deras väktare (eller böden, beroende på situationen) avta dem.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...