Fråga:
Vad är anledningen till att inte alla romerska kejsare namngavs en månad efter dem?
Marijn
2016-04-03 23:37:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Så vitt jag vet utsåg Julius Caesar och Augustus den femte respektive den sjätte månaden efter sig själva, men varför gjorde inte Tiberius, Caligula, Claudius och Nero detsamma medan det fanns tillräckligt många namnlösa månader kvar?

Var det förändringar i tänkandet eller var Caesar och Augustus bara mer "självmedvetna"?

Synd att alla 95 (eller så) romerska imperiet / västra romerska riket inte namngav varje månad. Den genomsnittliga månaden skulle vara 3-4 dagar lång. Det skulle vara mycket underhållande, och vi skulle verkligen behöva ompröva kalenderdesign ... (skrivet 4 Maxentius 2016).
Tiberius: "Och vad ska du göra om det finns tretton kejsare?"
Tre svar:
Felix Goldberg
2016-04-04 00:04:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Suetonius har detta att berätta om Tiberius, den andra kejsaren och den tredje kejsaren:

[H] e spelade först en mycket anspråkslös roll, nästan ödmjukare än en privat medborgares. Av många höga utmärkelser accepterade han endast ett fåtal av de mer blygsamma. Han samtyckte knappt till att hans födelsedag, som kom vid tiden för Plebeian-spelen i Cirkus, kunde erkännas genom tillägget av en enda tvåhästsvagn. Han förbjöd röstning av tempel, flammor och präster till hans ära, och till och med att sätta upp statyer och byster utan hans tillstånd; och detta gav han bara med förståelse för att de inte skulle placeras bland gudarnas likheter, utan bland templets utsmyckningar. (2) Han tillät inte att ed skulle avläggas för att ratificera sina handlingar, inte heller namnet Tiberius skulle ges till september månad eller Livias till oktober.

Kapitel 26

Detta verkar ha stoppat bytet av namn på modefluga.

Matt
2016-04-04 01:41:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Egentligen gjorde flera:

  • Caligula bytte namn till september till tyska (Suetonius, Caligula, 15) till minne av sin far.

  • Nero bytt namn till januari till Nerone (Suetonius, Nero, 55).

Här är en sida med fotobevis på detta http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Places/Europe/Italy/Umbria/Perugia/Foligno/Foligno/Museo_di_Palazzo_Trinci/inscriptions/C.Aetrius_Naso.html
vilket väcker frågan om varför dessa förändringar inte stannade. Kanske på grund av deras föregångares relativa impopularitet?
@MattThrower Det är roligt, men kalenderreformer i Rom verkar som "ett test för kejsaren": de som vågar byta namn på månader fördömdes efter döden (Caligula, Nero, Domitianus, Commodus), och de som vägrade att acceptera en sådan "ära" från Senaten berömdes särskilt efter döden (Antonius Pius).
@MattThrower \ * muttermutter \ * Det _ väcker_ den frågan. Att tigga frågan är att förutsätta svaret på den (t.ex. att fråga varför inga månader namngavs efter de romerska kejsarnas husdjur, väcker frågan om någon romersk kejsare faktiskt _had_ en husdjursgerbil).
@Matt Trevlig fångst, jag kom inte ihåg dem.
MAGolding
2016-04-04 08:53:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Trots De tolv kejsarnas liv fanns det mycket fler kejsare än månader att namnge dem.

Det är inte säkert för mig att Gaius Julius Caesar och Augustus beordrade månader efter sig själva. Det är möjligt att de utmärkelser som föreskrivs postumt av senaten (påstås utan att bli uppmanade av arvtagaren) - du bör slå upp det. Senaten skulle troligen bara namnge en månad efter en kejsare som de gillade, vanligtvis när de postumt förordnade honom en gud. Om en kejsare bara godtyckligt namngav en månad efter sig själv utan att gå trots att senaten skulle nästa regeringstid kunna ha den åtgärden omvänd för att vinna tjänst hos senaten.

Många opopulära kejsare straffades postumt med Damnato Memoria när deras förordningar ogiltigförklarades och alla inskrifter och monument som hedrade dem raderades och förstördes. Om det gjordes skulle inget, särskilt en del av kalendern, lämnas uppkallat efter den kejsaren. har månader uppkallade efter dem, och listan över kejsare som straffas med Damnato Memoria och har fått allt namn som namnges efter dem, till stor del överlappade och inkluderade några av samma kejsare.

Och att byta namn på månader verkar mer som en sedvänja för det tidiga imperiet och Commodus var förmodligen den sista kejsaren som döpte om en månad efter sig själv. döden och det gjorde det förmodligen mycket osannolikt att månader skulle bytas namn efter dem.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...