Fråga:
Vilka är de historiska orsakerna till den konventionella kartorienteringen?
Meow
2012-12-02 04:32:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nord visas traditionellt uppåt i kartor, även om det inte finns någon fysisk anledning till det - kompassnålar pekar parallellt med magnetfältlinjer. Att visa söderut som uppe skulle vara lika legitimt.

Finns det några historiska skäl till den konventionella kartorienteringen?

Ett svar:
yannis
2012-12-02 05:09:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Konventionen grundades av Ptolemaios (AD 90 - c. AD 168) i hans huvudverk, Geography. Följande är en 15 återuppbyggnad av århundradet av Ptolemaios världskarta:

Ptolemy's world map

Det är ett godtyckligt beslut och det finns flera omvända kartor. Det finns också kartor som inte följer en standardorientering, några exempel är T- och O-kartor, polarkartor och Dymaxion / Fullare kartor. Intressant är det ikoniska Blue Marble-fotografiet från 1972, som tagits av besättningen Apollo 17, för att passa den traditionella vyn.

Ytterligare läsning:

Du slog mig till svaret. +1
Wow, jag visste aldrig att Ptolemaios var så exakt.
Tack. Varför stängdes detta som off-topic? Det är en legitim fråga.
@Alyosha Jag redigerade det för att vara lite mer historiefokuserat och röstade för att öppna igen, och det gjorde två andra. Det betyder naturligtvis inte nödvändigtvis att frågan är på ämnet, bara att jag och två andra tycker att det är. Om frågan inte öppnas igen på ett par dagar bör du lägga upp en fråga på [Meta-webbplatsen] (http://meta.history.stackexchange.com/) och fråga hur du kan förbättra den (läs [Meta FAQ] (http://meta.history.stackexchange.com/faq) för att se vad Meta handlar om).
Observera att denna karta var en globprojektion. Trevligt visuellt bevis på att både Ptolemaios och européer från 1400-talet insåg att jorden är en jordglob.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...