Fråga:
Har någon utländsk ambassad någonsin kommit in utan tillstånd?
going
2012-08-16 04:17:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag tittade bara på den här artikeln: Storbritannien "hotar" att raida Ecuadors ambassad över Assange

"I dag har vi fått ett hot från Storbritannien , ett tydligt och skriftligt hot om att de skulle kunna storma vår ambassad i London om Ecuador vägrar lämna in Julian Assange, "sade han.

Har någon nation någonsin brutit mot Wienkonventionen om Diplomatiska relationer och gick in i en ambassad utan tillstånd från ambassaden? Om så är fallet, vilka konsekvenser fick det?

Två svar:
Keith Thompson
2012-08-16 07:08:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det mest kända exemplet är Irans gisselkris 1979-1981.

Folket som kom in och tog över USA: s ambassad i Teheran var inte officiellt representanter för den iranska regeringen, men det är tillräckligt tydligt att de hade statligt stöd; åtminstone gjorde regeringen ingenting (som jag känner till) för att uppmuntra dem att lämna.

Resultatet blev en ytterligare försvagning av USA: s / Irans relationer, inklusive USA: s sanktioner mot Iran. Det har hävdats att det bidrog starkt till nederlaget för president Carters omvalskampanj 1980.

Och http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_Embassy_siege bestämde den brittiska regeringen att eftersom de brottslingar inte var iraner var det ett enkelt brott och de kunde agera. Den iranska regeringen hävdade redan att allt var ett UK / USA-trick så diplomatiska relationer spelade ingen roll.
Tja, det finns också det lilla faktum att USA inte längre har en ambassad med Iran (pågår mer än 30 år nu). Detta är ganska förståeligt med tanke på vad som hände med den sista under samma iranska regering, men har många olyckliga geopolitiska konsekvenser.
@mgb: Jag tyckte att din kommentar var förvirrande tills jag insåg att du pratade om en annan incident, en som involverade den iranska ambassaden i London. Jag lämnar den här kommentaren om någon annan gör samma misstag som jag gjorde.
nic
2012-08-16 20:10:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

2002 gick de kinesiska styrkorna kort in i det japanska generalkonsulatet i Kina för att fånga avhoppare från Nordkorea, som just hade rusat in i konsulatet.

Det var förmodligen inte mycket tänkande under kort tid för åtgärden, antar jag. Därefter hävdade de kinesiska tjänstemännen att de var välkomna, men händelsen väckte mycket kritik från japanska och sydkoreanska medier.

Här är den japanska regeringens officiella inställning till denna händelse (på japanska): http://www.mofa.go.jp/mofaj/area/china/shinyo/

Källa: 瀋陽 総 領事館 北 朝鮮 亡命 者 駆 け 込 み 事件
( dåligt försök till översättning av Google Translate)

Yay för Google översätt.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...