Fråga:
Vilket namn fick denna forntida romerska sed som innebar en trasig kruka för att visa en pakt mellan individer?
Stumbler
2016-08-01 04:17:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag minns att jag läste en sed i den romerska republiken där en pakt kunde förseglas mellan individer med en trasig kruka eller en vaxplatta, varigenom bitarna senare kunde återmonteras för att visa detta band. Namnet på denna tradition eller någon annan betydande faktor skulle uppskattas.

Menar du [tally sticks] (https://en.wikipedia.org/wiki/Tally_stick) (eller versionen av split sticks)? Det är den mer liknande mekanismen som jag hittade. Du kanske förväxlar det med ostracism, med begagnade keramikbitar (* ostrakas *) men beslutades att rösta exilmen i grekiska städer.
[Ostracon] (https://en.wikipedia.org/wiki/Ostracon) användes också ofta för skatteintäkter i Rom och Egypten.
Trevliga fynd! Men det här är mer en familjebaserad skuld som jag tänker på än något som rör institutioner. Främst är det dock rekombinationen av trasiga skärvor som är den framträdande biten: den forntida formen av kryptering eller kreditkort (dåliga analogier)
Ett svar:
justCal
2019-03-26 02:06:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Inte romersk men grekisk. Termen du söker är Symbolum . Den bästa beskrivningen jag hittar är från boken Everything is Sacred: A Complete Introduction to the Sacrament of Baptism Av Thomas J. Scirghi. (betoning min):

Ordsymbolen härrör från det grekiska ordet symballein , vilket bokstavligen betyder "att kasta ihop." Förr i tiden användes ett symbolum för att skapa ett kontrakt . När två parter ingick ett avtal skulle de skära ett objekt i två delar och var och en av parterna skulle behålla en av delarna. Till exempel kan partierna bryta en keramikbit i två bitar, och var och en av parterna skulle hålla en bit. När de eller deras företrädare träffades igen, skulle de presentera sina enskilda bitar och de trasiga , taggade kanter skulle sammanflätas, vilket indikerar att de båda var en del av samma fartyg. Det återförenade objektet var symbolum.

Så bokstavligen blir de trasiga skärvorna symboliska för det skapade kontraktet.

Jag förväntade mig aldrig ett svar på den här frågan. Bra jobbat.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...