Fråga:
Kallades Hitler fascist av sina motståndare i Tyskland? Hade han eller andra nazister ett problem med det?
Ne Mo
2015-11-10 06:13:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hitler skrev om sin beundran för Mussolini, men när det gällde att namnge hans parti något kallade de det inte fascistiskt (enligt Konrad Heiden ville Hitler inte att partiet skulle kallas nationalsocialist men det är en annan historia). / p>

Använde nazisternas motståndare ordet fascister för att hänvisa till dem? I så fall motsatte sig någon av dem att kallas detta i tal, artiklar osv.? Eller dvs deras modus operandi, gick nazisterna ut ur deras sätt att slå människor som kallade dem fascistiska? Tyskland kallade dem fascister. De allierade kallade dem med rätta alla namn under solen när kriget hade börjat.

"gick nazisterna ur deras sätt att slå upp människor som kallade dem fascistiska?" Varför skulle de göra det? "Fascist" var inte en sorts förolämpning vid den tiden.
Detta är en anakronistisk fråga. Fascist på den tiden hänvisade till ett parti, ganska annorlunda än nazisterna, på ett annat språk. I bästa fall kan det ha varit ett svordom bland kommunister, men det är det. Skulle en brittisk främsta bry sig om någon skulle kalla sitt parti till republikaner eller demokrater? Att kallas demokrat är ett svordom vid ett teapartymöte, men en utländsk politisk ledare bryr sig mindre om det.
Jag förstår inte riktigt. Säger du att ingen kallade honom fascist? Det har fastställts att de gjorde det. Det kanske inte har varit strikt korrekt att kalla nazisterna fascistiska, poängen är om de ansåg att det var skadligt. Ramsay McDonald kallades en bolsjevik, som trots att den var felaktig upplevde han korrekt som oerhört skadlig.
Två svar:
fdb
2015-11-10 19:26:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svaret på din fråga är: Ja. Tysklands kommunistiska parti (KPD) hänvisade till nazisterna som "Faschisten" långt innan nazisterna kom till makten. Deras kamp mot regimen (när den senare var på plats) kallades "antifaschistischer Widerstand" (antifascistiskt motstånd).

Och motsatte sig nazisterna denna beteckning, eller inte?
Jag är inte medveten om att de gjorde det, men de hade så många dåliga saker att säga om KPD att detta förmodligen inte var ett problem.
Ricky
2015-11-10 07:27:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Strängt taget modellerade Hitler sitt parti utifrån Mussolinis principer, och hans regim och Mussolinis klumpas ofta samman under fascismens paraply. Fascismen är en pseudo-religion, aka en slags ideologi. Den filosofiska vingen av Hitlers propagandamaskin kopplade fascismen till Nietzsches skrifter där Nietzsche hävdade att alla förhoppningar om förbättring av mänskligheten låg i ankomsten av en Superman som skulle använda våld för att få oss att bli peoner till en bättre ras. Barmhärtighet och sympati skulle inte vara med i ekvationen.

De konkurrerande propagandamaskinerna (brittiska, amerikanska och sovjetiska) stämplade Hitlers parti som fascistiskt. Hitler själv hade inga invändningar.

Uttrycket fascism kommer från italienska fascismo , som i sin tur härstammar från det latinska ordet fasces (en bunt stavar som bärs av romerska brottsbekämpande personer). Romerska imperiets allusion användes av Mussolini och även av Hitler: nazisternas "tredje riket" skulle vara efterträdaren till Konstantinopel (vilket skulle ha varit det andra "riket", det första var Rom själv. (Långt före Hitler , Ivan den hemska av Rus, kallade Moskva "det tredje Rom": det finns inget nytt under solen).

Svaret på din fråga är alltså detta: officiellt, nej; inofficiellt, ja.

Generellt bra; men i nazistisk idealogi var * Andra riket * det imperium som bildades genom enande av Tyskland efter Frankrikes nederlag vid Sedan 1870; och * Första riket * var Barbarossa på 1100-talet, i sig en reinkarnation av Charlemagnes imperium. Dessa sågs som * tyska * imperier, inte förorenade av andra etniska grupper.
@PieterGeerkens: Jag står rättad. Naturligtvis det heliga romerska riket.
Ja HRE. men mycket specifikt Barbarossas HRE (Tyskland) och inte Charlemagne (lika mycket franska och italienska som tyska).
Pieter Geerkens: Tja, Charlemagne var inte precis fransk-fransk, men okej, bra gamla Friedrich stenar, ja. Jag kan se hur en tyskare skulle uppskatta skillnaden. Även om det inte var för Charlemagnes farfars knockout-vinst på Poitier, skulle vi minst sagt använda en annan kalender nu.
Den viktiga punkten med * fasces * var att även om var och en av stavarna lätt kunde brytas, bildade de en styrka i enhet som inte lätt kunde delas när de buntades ihop.
WS2: Förhoppningsvis då, i det antika Rom, lät metaforen inte så klibbig som den gör idag.
Se redigera, jag menade Hitlers motståndare inom Tyskland
Jag förstår inte hur detta svarar på frågan.
Kommit överens..............


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...